Zeer geslaagd fietstochtje Smilde in WO2

Twintig kinderen tussen de 10 en 14 jaar en bijna evenveel ouders, zelfs een enkele opa of oma, namen deel aan het fietstochtje “Het dorp Smilde in de Tweede Wereldoorlog” op dinsdagavond 9 april!  Zij kwamen na zo’n anderhalf uur allemaal enthousiast terug in de jeugdsoos in het Dorpshuis. Enkele van de reacties: “Heel interessant, voor kinderen en voor ouders”, ‘We hebben veel geleerd”, en “Ook leuke spannende verhalen, zoals die overval op het geldschip!”. Onderweg  kregen ze op veertien locaties veel informatie.

Op al die plekken waren speciale infoborden opgehangen en op enkele stops stonden vertellers om het verhaal tot leven te brengen. Over wat er in ons eigen dorp in de oorlog gebeurd is, waar Joodse mensen en onderduikers hebben gewoond, hoe het leven in de bezettingstijd was en hoe Smilde op 13 april 1945 na bevrijd werd door Canadese tanks en Franse parachutisten. Het is zeker de bedoeling om dit volgend jaar, als overal in Nederland ’80 jaar bevrijding’ wordt gevierd, weer te doen. Dan nog veel uitgebreider dan nu, met overal vertellers, en ook in de andere Smildeger dorpen. Na afloop kregen alle deelnemers een consumptie op vertoon van de distributiebonnen, die ze onderweg bij het ‘distributiekantoor’ hadden gekregen. De kinderen kregen voor hun ‘broodbon’ ook nog een lolly. En zij ontvingen het speciaal voor deze avond gemaakt boekje over Smilde in de Tweede Wereldoorlog, plus een zakje goudsbloemzaad.

Het 4 mei Comité Smilde bedankt de deelnemers voor hun meedoen, de bewoners van de woningen die als locatie in de route waren opgenomen voor hun medewerking en de tieners en begeleiders van de jeugdsoos voor hun hulp bij deze activiteit. Tevens dank aan ‘Jeugd aan Zet’ Midden-Drenthe voor de subsidie voor het boekje en aan Bosma en Bodenstaff voor het goudsbloemzaad!