Historische schepen in Smilde!

Het was een mooi evenement, donderdagmiddag en -avond 22 augustus in Smilde. Rond de 15 historische schepen lagen in de Drentse Hoofdvaart, tussen de Veenhoopsbrug en de Polakkenbrug. Eén had pech en bleef daarom aan de andere kant van de Veenhoopsbrug liggen. Er waren authentieke schepen bij uit het hele land, waaronder diverse museumschepen. Een mooie verzameling van oude opduwers, skûtsjes, tjalken, pramen en sleepboten. Echt heel bijzonder!

En gelukkig werkte het weer ook mee, al hadden de grootste schepen wat moeite om met die harde wind naar Smilde te varen (en door naar Appelscha, de volgende dag …). In Smilde had de organisatie (de Historische Vereniging de Smilde i.sm. Dorpsvereniging en Bewonersplatform en met de Stichting TurfvaarsdagenAppelscha) niet te klagen over belangstelling, Het was de hele tijd gezellig druk; de vele bezoekers genoten van de boten, van de klassieke trekkers die er stonden, van de zang en muziek van de Smeltezangers en OBK en van een drankje en een hapje. Ook de informatieborden over de historie van de Smildes, de vaart, de turfarbeid en de landbouw werden erg prijs gesteld. De bemanning van de schepen en de medewerkers werden onthaald op een heerlijke Drentse bonenschotel, die eveneens erg in smaak viel.

Wat de organisatie betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar, en dat geldt ook voor de vele Smildeger bezoekers en de belangstellende toeristen!